Solargraphy

Solargraphy

Solargraphy nedir?

Solargraphy, gökyüzünde Güneş’in görüntüsünü yakalayan uzun pozlama fotoğrafçılığıdır.

İşin aslı iğne deliği kamerası ile Güneş’i fotoğraflamaktır. Fakat bu foroğraflama işi 6 ay sürecektir. Gün dönümünden gün dönümüne kadar çekim yapacaksınız, biraz sabırlı olmanız gerekecektir. 🙂

İlk olarak “İğne Deliği Kamerası” yapımı ile başlayalım.

Malzemeler: 

-Boş içecek kutusu (boy 17cm, çap 6,5cm)

-Bant (tamir bandı )

-Toplu iğne

-Siyah mat sprey boya

-Yanmamış (ışık görmemiş) fotoğraf kağıdı (15cmx17cm)

Boş alüminyum kutunun üst kısmını kesip açıyoruz. Açtığımız yere içerisine  ışık  almayacak şekilde kapak yapalım. Kutunun daha dayanıklı olması için etrafına bant yapıştırılır. Kutunun iç kısmına yansıma yapmaması için mat siyah sprey boya ile boyanır. Dış kısmı da boyanabilir. Alttan üste doğru 12cm den toplu iğne ile bir delik açılır. Açılan deliğin çapı 1mm büyük olmamalıdır.

Bu bölümdeki  işlem  fotoğraf  kağıdının  zarar görmemesi için karanlık odada yapınız. Fotoğraf kağıdını rulo yaparak kutunun içine  deliği  kapatmayacak  şekilde  yerleştirin ve  kağıdı  ucundan kaymaması için bant ile yapıştırın. Deliği kapatmayacak şekilde kapağı kapatıp etrafını bant ile yapıştıralım. Deliğin  üzerini  daha sonra açmak üzere küçük bir bant ile kapatalım. Artık iğne deliği kameramız hazır. 

Evinizin çatısına ya da bahçenizde bulunan dikili boruya güney yönüne bakacak  şekilde monte ediniz. Delik yukarıda olacak şekilde kutuyu çekim yapacağınız yere sabitleyiniz (kutunun kıpırdamaması  gerekli)  ve deliğin üzerindeki küçük  bandı  çıkarın. Artık çekiminiz başladı. Çekim tamamlanınca kağıdı çıkarıp  yüksek çözünürlükte tarayıcıdan çıkarınız. Çıkan sonucu negatif hale getirin. Fotoğrafınız artık hazır.

Bu güzel atölye çalışmasını bizlerle paylaşan Amatör Astronom Şenol Şanlı‘ya çok teşekkür ederiz.

https://www.facebook.com/snlsanli kendisini facebbok sayfasından takip ederek, sorularınızı sorabilirsiniz.

No comments.